Je levensverhaal schrijven

Zo makkelijk is dat niet…

Er zijn veel mensen die hun verhaal graag aan het papier toe willen vertrouwen en aan mij wordt vaak gevraagd: ‘Hoe doe ik dat?’ Als iemand snel een antwoord wil, antwoord ik (heel flauw): ‘Easy. Gewoon beginnen met schrijven.’

Het ligt natuurlijk wel iets ingewikkelder. Het schrijven van een levensverhaal is niet iets wat je zomaar even doet – easy is het dus niet – en het brengt allemaal vragen met zich mee. Meer nog dan bij het schrijven van een fictief verhaal. Bijvoorbeeld: moet ik mijn levensverhaal in de ik-vorm schrijven of zijn er ook andere mogelijkheden? Zal ik beginnen bij mijn geboorte, of zijn er andere manieren om te starten? En hoe verwerk ik de gebeurtenissen in mijn verhaal waar ikzelf niet bij ben geweest, maar die wel belangrijk zijn geweest voor mijn leven? Kan ik zomaar de namen gebruiken van broers of zussen en andere mensen uit mijn omgeving, ook als ik dingen opschrijf waar zij misschien niet blij mee zijn?
En ga zo maar door…

Schrijfcoaching

Je ziet, het schrijven van een levensverhaal maakt van alles los, en dit is nog maar het topje van de ijsberg. Deze vragen laten zich niet zo makkelijk beantwoorden. Daar is tijd voor nodig en de antwoorden zijn ook niet voor iedereen hetzelfde. Een snel en simpel antwoord is er dus niet. Toch is het het allerbelangrijkste dat je gewoon begint met schrijven. Mijn oorspronkelijke, ietwat flauwe antwoord is dus zo gek nog niet. En daarbij moet je erop vertrouwen dat je de perfecte vorm uiteindelijk wel vindt, net als het perfecte begin en de antwoorden op al die vragen die al schrijvende naar boven komen.  Mochten deze vragen je blokkeren, dan kan het handig zijn om begeleiding in te schakelen. Een half uurtje schrijfcoaching kan je alweer heel wat meer op weg helpen. Tijdens mijn cursussen heb ik met elke cursist altijd een een-op-eengesprek en de uitkomst is altijd, zonder uitzondering, hetzelfde: met nieuwe inzichten en borrelend van inspiratie kan er weer verder geschreven worden. Dus aarzel niet om mijn hulp in te roepen: stuur een mail en plan een afspraak in! Al voor € 45,- euro exclusief BTW boek je een inspirerende sessie in waarin je je belangrijkste schrijfvragen kwijt kan.