Op de radio

Toen mijn boek De Kaper uitkwam, nam Paul Marseille van RTV Albrandswaard contact met me op om het over mijn boek te hebben. Dat was een leuk gesprek en ergens begin dit jaar nodigde Paul me uit om eens naar de studio in Rhoon te komen in de uitzending van Stand op maandag. Zo’n uitnodiging kon ik natuurlijk niet aan me voorbij laten gaan! Op 22 april was het zover. Het was een leuk bezoek en nog leuker: het heeft een staartje. Op 3 juni is Linda Wouters namelijk te gast.

Als je mijn boek De Kaper gelezen hebt, dan weet je: radio en ik, dat gaat wel samen. Er is een verleden, zeg maar, een speciale band. Dus toen Paul me vroeg of ik eens achter de microfoon wilde plaatsnemen bij hem in het programma, deed ik dat maar al te graag!

Vinyl en singles

Terwijl ik daar in de studio zat, tussen de lampjes, knopjes en schermpjes, moest ik veel aan vroeger denken, toen er bij ons op de ruime zolder een radiostation gevestigd was. Radio De Kaper. In de jaren tachtig zag het er allemaal een stuk minder geavanceerd uit dan nu, maar er is een ander groot verschil: de muziekcollectie. Bij radio De Kaper stonden er grote bakken gevuld met vinyl en lagen er koffertjes vol met singles her en der verspreid. Nu vind je deze niet meer in de radiostudio. De muziekcollectie is gereduceerd tot een scherm waarop je elke artiest en elke titel kunt vinden die je maar kan bedenken.

Schrijven van een verhaal of boek

Nu waren er voor ‘mijn’ uurtjes sowieso niet zoveel muzieknummers nodig. Drie liedjes had ik uitgekozen, maar Paul en ik zaten zo lekker te kletsen, dat het nauwelijks lukte om twee liedjes van mijn wishlist te draaien. In het gesprek (terug te luisteren op de site van RTV Albrandswaard) kon ik van alles kwijt over wat ik zoal voor boekschrijvend en verhalenvertellend Nederland kan betekenen. Een uur is veel te kort om alles te kunnen vertellen, maar zowel Paul en ik hebben ons best gedaan om zoveel mogelijk aan de orde te laten komen.

Linda Wouters over David Rodriguez

Terwijl ik mijn verhaal zat te vertellen, dacht ik aan Linda Wouters, die het boek Talent op drift schreef (dat ik uitgegeven heb bij Avenir Publishing). Het boek gaat over David Rodriguez, een getalenteerde muzikant, die zoveel meemaakte in zijn leven, dat Linda daar met gemak een boek mee kon vullen. Samen met Paul een uur over praten, dat moet haar ook makkelijk lukken, dacht ik. En dan zijn er ook nog talloze mooie liedjes die gedraaid zouden kunnen worden, zoals bijvoorbeeld The Other Texas (David Rodriguez) of Pretty Brechje (David Rodriguez)! Ik vertelde Paul over Linda en over de bijzondere muzikant David Rodriguez, en zo kwam het dat ook Linda een uitnodiging kreeg om aan te schuiven bij de Stand op Maandag bij Paul Marseille. Hier kun je de uitzending van 3 juni (terug) beluisteren.

Vandaag is het drie juni en is Linda zich aan het voorbereiden voor haar radio-optreden. Ik zit in ieder geval klaar om te luisteren en hoop dat Linda het net zo gezellig in de studio heeft als ik 🙂

Stand op maandag van Paul Marseille
Stand op maandag van Paul Marseille, RTV Albrandswaard